SUIKER-VRUCHTENBROOD MET TARWEMEEL EN PITTENMIX



Op zijn paasbest en in stijl aan het ontbijt!

Versgebakken broden maken het paasontbijt pas echt bijzonder!



Onderstaand recept is ontstaan omdat ik een ´gezonder´ en smaakvoller suikerbrood voor de Pasen op tafel wil hebben. En dat is gelukt!
 Door de pittenmix, cranberries en suikerparels is het een heerlijk smaakvol brood geworden, en mijn kinderen hebben het al weer ontdekt en eten het ook als tussendoortje.

Luxe suiker-vruchtenbrood met tarwemeel en pittenmix

Recept: printen

Deeg:
250 gram tarwemeel
250 gram tarwebloem
100 gram zaden en pittenmix
10   gram gedroogde gist
7     gram zout
15   gram moutmeel
350 gram water

Vulling:
140 gram cranberries
100 gram suikerparels
8     gram boter
4     gram kaneel

Werkwijze:
Weeg het water (24°C) en doe een deel bij de pittenmix. Pitten maar vooral lijnzaad moeten
ongeveer tien minuten voorgeweekt worden anders maakt het het brood droog.
Het andere deel water voeg je bij het meel.

Voeg tarwemeel, tarwebloem, gist, geweekte pittenmix, moutmeel aan het overgebleven water toe.
Roer het met een pollepel of platte haak (keukenmachine) tot alles gemengd is.
Laat het 20 minuten afgedekt met plastic rusten. Voeg zout toe en kneed met de hand of kneedhaak op stand 2  ±10 minuten tot een soepel deeg met een kerntemperatuur van 27°C.  Je kunt het ook controleren door een een vliesje te trekken van een stukje deeg. Als dit lukt ben je klaar met kneden.
Voeg de cranberries toe en kneed dit door het deeg.

1ste rijs
Het deeg opbollen en in een ingevette (paar druppels olijfolie) kom doen en 1 keer keren zodat alle kanten bedekt zijn en de bovenkant van de bol naar boven ligt.  Afdekken met folie en ± 1 uur laten rijzen tot dubbele volume.
* (Ik heb het deeg in twee gelijke stukken verdeeld en opgebold voor 2 kleinere broden.)

Vulling erdoor werken en vormen:
Meng de parelsuiker met kaneel en de gesmolten boter. Door de boter kleeft de kaneel beter aan de suikerparels en is het makkelijker door het deeg te mengen.
Stort het deeg op het aanrecht en druk het deeg voorzichtig uit tot een rechthoek (A4) Verdeel de suikerparels erover. Bij twee broodjes de suikerparels verdelen over twee lapjes deeg.
Vouw het deeg als een brief in drieën. Leg het deeg in de lengte voor je neer en rol het op. Druk het weer plat en rol het nu strak op. Knijp de naad dicht.
Rol met beide handen de rol deeg tot ongeveer de lengte van de broodbakvorm
Leg de deegrol(-len) met de naad naar beneden in de bakvorm(-en).


12






345



67



89


2de rijs
Laat het brood of broden in 1 uur in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger voorzichtig op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Bakken:
Bak het brood of broden in ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven 200°C.
Aga: In de braadoven op het rooster (bodem) en na 20 minuten een koude plaat erboven.
Brood is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 96°C
Laat de broden afkoelen op het rooster.


10



Het is maar hoe je de dingen ervaart. Het is heerlijk om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Een met liefde bereide ontbijt en huiselijke gezelligheid. Het beeld van mijn lachende kroost, gezellig rond de tafel zittend en opgaan in elkaars gezelschap, meer hoeft het voor mij niet te zijn.

Lieve mensen, fijne paasdagen gewenst met veel huiselijke gezelligheid!
Met lieve groeten van de Haymaheerd

Louise